Αμπάριζα αντί για video games: Τα οφέλη των παλιών παιχνιδιών για τα παιδιά

Αμπάριζα αντί για video games: Τα οφέλη των παλιών παιχνιδιών για τα παιδιά


Τα σημερινά παιχνίδια, δεν είναι όπως αυτά που παίζαμε παλιά σε δρόμους και αλάνες. Λείπει το «έξω», η ανεμελιά, ο αυτοσχεδιασμός κι η αθωότητα. Λείπουν τα παιχνίδια που παίζαμε παλιά, όταν βρισκόμασταν στο δρόμο πάνω από είκοσι παιδιά και παίζαμε με πέτρες και με βόλους, μια μπάλα ή ένα μαντήλι. Τότε που τρέχαμε, γελάγαμε κι ευχαριστιόμασταν ζωή. Παιχνίδια που μας φέρνουν πιο κοντά και βοηθάνε τους γονείς να πλησιάσουν τα παιδιά τους.
Κλείστε τηλεόραση και laptop, μαζέψτε τα παιδιά της γειτονιάς και πηγαίνετε στο κοντινότερο δασάκι να παίξετε παιχνίδια όπως «μήλα» ή «αμπάριζα», «βόλους» ή «κλέφτες κι αστυνόμους». Τα οφέλη είναι πολλά κι αν το καθιερώσετε, οι αλλαγές σε εσάς και στα παιδιά σας θα σας εντυπωσιάσουν.

Καταρχάς, αυτού του είδους τα παιχνίδια συσφίγγουν τις σχέσεις της οικογένειας. Γίνονται όλοι μια ομάδα, συνεργάζονται, γελούν και διασκεδάζουν. Σίγουρα πολύ διαφορετικό από τον παιδότοπο ή ένα εμπορικό γεμάτο μαγαζιά. Μικροί και μεγάλοι απομακρύνονται από laptop, κινητά, τηλεοράσεις και play station – ένα διάλειμμα από την τεχνολογία που χρειαζόμαστε όλοι! 


 

Τα παιδιά μαθαίνουν τι θα πει ομάδα, συνεργασία και φιλία, εφόδια πολύτιμα για μια ολόκληρη ζωή. Παίζοντας, και μάλιστα με ανθρώπους όλων των ηλικιών, μαθαίνουν να χάνουν αλλά και να κερδίζουν. Διδάσκονται την άμυλα και τη συντροφικότητα και πώς να συγχαρούν τον συμπαίκτη τους είτε χάσουν, είτε κερδίσουν.

  

 

Κι αν δηλώνετε πως δε θυμάστε τα παιχνίδια που παίζατε μικροί, είμαστ εδώ για να σας τα θυμίσουμε.

Πεντόβολα
Ο κάθε παίκτης παίρνει πέντε πέτρες λείες και στρογγυλές και τις ακουμπά; Μπροστά του. Παίρνει μία από τις πέντε πέτρες και την πετά στον αέρα. Όσο η πέτρα είναι στον αέρα, παίρνει μία δεύτερη με γρήγορες κινήσεις, κι έπειτα πιάνει (με το ίδιο χέρι) την πέτρα που είχε πετάξει νωρίτερα ώστε να βρεθεί με δύο πέτρες στο ίδιο χέρι. Στο μεταξύ πετάει στον αέρα και μία Τρίτη πέτρα, με τον ίδιο στόχο. Ο παίχτης παίζει μέχρι να του πέσει μία πέτρα στο έδαφος, οπότε και παίρνει σειρά ο επόμενος παίχτης. Νικητής είναι ο παίχτης με τις περισσότερες πέτρες.

ΠΗΓΗ: www.mama365.gr

https://true.gr/abariza-anti-gia-video-games-ta-ofeli-ton-palion-pechnidion-gia-ta-pedia/

Ετικέτες:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ