Νηστίσιμες πίτες

Νηστίσιμες πίτες


Δεν υπάρχει υλικό που δεν μπορεί να γίνει πίτα. Επομένως και την εποχή που κάποιοι από εμάς θα ήθελαν να νηστέψουν ή έστω να δοκιμάσουν μια διατροφή κάπως πιο ελαφριά, με λαχανικά και με αρωματικά βότανα και χορταρικά που υπάρχουν σε αφθονία, οι πίτες είναι μια πολύ βολική και νόστιμη επιλογή. Το τυρί και τα αβγά, που σίγουρα δίνουν «σώμα» στο φαγητό και επιπλέον πρωτεΐνες, μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στη γέμιση ή μπορούν να παραληφθούν τελείως χωρίς να επηρεάσουν τη νοστιμιά τους, που απλώς θα έχει μια πιο βοτανική γεύση. Όλες οι πίτες θα ωφεληθούν αν πασπαλιστούν με σουσάμι –δίνει τραγανή υφή και κάποιες παραπάνω βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αν όμως δεν μπορούμε να δεχθούμε τον συνδυασμό, για παράδειγμα, ντομάτα –σουσάμι, τότε δεν θα το κάνουμε και να είμαστε σίγουροι πως η πίτα δεν θα μας μουτρώσει.



Τα μπαχαρικά και τα αρωματικά βότανα που προτείνουμε είναι ενδεικτικά. Αν οι γευστικές μας συνήθειες λόγω τόπου καταγωγής ή απλώς προσωπικού γούστου στρέφονται αλλού, θα ρίξουμε ό, τι αγαπάμε στην πίτα.

 
Συνταγές
 
Πίτα με πράσα νηστίσιμη
 
Υλικά
500 γρ. φύλλο κρούστας
ελαιόλαδο για το άλειμμα 
Για τη γέμιση
1 ½ κιλό πράσα 
1 φλ. άνηθο ψιλοκομμένο
½ φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 φλ. φρέσκα κρεμμυδάκια 
8 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 
2 ξερά κρεμμύδια σε λεπτές φέτες 
1 φλ. ελαιόλαδο
¾ φλ. ρύζι ή 1 φλ. τραχανά γλυκό 
½ φλ. σουσάμι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
(προαιρετικά: 250 γρ. τυρί φέτα και 4 αβγά χτυπημένα)

Εκτέλεση

Βγάζουμε τα εξωτερικά φύλλα από τα πράσα, κρατάμε το λευκό μέρος, το κόβουμε καθέτως στα τέσσερα ή στα δύο (ανάλογα με το πόσο χοντρά είναι τα πράσα) και μετά οριζοντίως στα δύο ή στα τρία (ανάλογα με το μήκος).  Τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. Καθαρίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε κομμάτια μήκους 4 εκ.. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. Μεταφέρουμε τα χορταρικά με το λάδι τους σε μπολ, προσθέτουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό, το ρύζι ή τον τραχανά και αλατοπιπερώνουμε. Αν θέλουμε, προσθέτουμε τώρα και τη φέτα κομματιασμένη με το πιρούνι και τα αβγά χτυπημένα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 35 εκ. και στρώνουμε τα ¾ των φύλλων λαδώνοντάς τα ανάμεσα. Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση, την ισιώνουμε με το πίσω μέρος ενός βρεγμένου κουταλιού και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντας ανάμεσα και ραντίζοντας το τελευταίο με λίγο λάδι και νερό. Χαράζουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και γυρίζουμε τον διακόπτη στην κάτω αντίσταση. Ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο προτού την κόψουμε.

Α.Τ.

 



Πίτα με μελιτζάνες Υλικά

500 γρ. φύλλο κρούστας
ελαιόλαδο για το άλειμμα 
Για τη γέμιση
1 ½ κιλό πράσα 
1 φλ. άνηθο ψιλοκομμένο
½ φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 φλ. φρέσκα κρεμμυδάκια 
8 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 
2 ξερά κρεμμύδια σε λεπτές φέτες 
1 φλ. ελαιόλαδο
¾ φλ. ρύζι ή 1 φλ. τραχανά γλυκό 
½ φλ. σουσάμι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
(προαιρετικά: 250 γρ. τυρί φέτα και 4 αβγά χτυπημένα)

Εκτέλεση

Βγάζουμε τα εξωτερικά φύλλα από τα πράσα, κρατάμε το λευκό μέρος, το κόβουμε καθέτως στα τέσσερα ή στα δύο (ανάλογα με το πόσο χοντρά είναι τα πράσα) και μετά οριζοντίως στα δύο ή στα τρία (ανάλογα με το μήκος).  Τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. Καθαρίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε κομμάτια μήκους 4 εκ.. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. Μεταφέρουμε τα χορταρικά με το λάδι τους σε μπολ, προσθέτουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό, το ρύζι ή τον τραχανά και αλατοπιπερώνουμε. Αν θέλουμε, προσθέτουμε τώρα και τη φέτα κομματιασμένη με το πιρούνι και τα αβγά χτυπημένα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 35 εκ. και στρώνουμε τα ¾ των φύλλων λαδώνοντάς τα ανάμεσα. Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση, την ισιώνουμε με το πίσω μέρος ενός βρεγμένου κουταλιού και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντας ανάμεσα και ραντίζοντας το τελευταίο με λίγο λάδι και νερό. Χαράζουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και γυρίζουμε τον διακόπτη στην κάτω αντίσταση. Ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο προτού την κόψουμε.

Α.Τ.

Πίτα με μελιτζάνες

 
Πίτα με μελιτζάνες
Υλικά

500 γρ. φύλλο κρούστας
Ελαιόλαδο για το άλειμμα
5 φλάσκες μελιτζάνες 
8 μεγάλα ξερά κρεμμύδια 
6 μέτριες ντομάτες
10 σκελίδες σκόρδο

½ φλ. φυλλαράκια φρέσκου δεντρολίβανου
1 κ.σ. κύμινο
2 φλ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 +1/2 φλ. ελαιόλαδο
½ φλ. σουσάμι
αλάτι, πιπέρι
(Προαιρετικά: 300 γρ. καπνιστό τυρί σε κυβάκια και 4 αβγά χτυπημένα)

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις καθαρίζουμε ριγωτά και τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους. Τις βάζουμε σε σουρωτήρι, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε τις ντομάτες, τις ξεσποριάζουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια ίσα περίπου με τα κομμάτια της μελιτζάνας. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες κομμάτια και τις τρυπάμε σε δυο τρεις μεριές και κάθε σκελίδα σκόρδου στα δύο. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τις μελιτζάνες μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τις βγάζουμε,  προσθέτουμε καινούργιο λάδι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία, ρίχνουμε τις ντομάτες,  μαγειρεύουμε για 5 -6 λεπτά, προσθέτουμε το κύμινο, το δεντρολίβανο και το μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και προσθέτουμε τώρα το τυρί και τα αβγά αν θέλουμε. Αν όχι,  αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μισό φλιτζάνι ωμό ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.  Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 35 εκ. και στρώνουμε τα ¾ των φύλλων λαδώνοντάς τα ανάμεσα. Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση, την ισιώνουμε με το πίσω μέρος ενός βρεγμένου κουταλιού και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας ανάμεσα και ραντίζοντας το τελευταίο με λίγο λάδι και νερό. Χαράζουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και γυρίζουμε το διακόπτη στην κάτω αντίσταση. Ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο προτού την κόψουμε.

Α.Τ.

http://sofissecrets1.blogspot.gr/2016/04/blog-post_111.html

½ φλ. φυλλαράκια φρέσκου δεντρολίβανου
1 κ.σ. κύμινο
2 φλ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 +1/2 φλ. ελαιόλαδο
½ φλ. σουσάμι
αλάτι, πιπέρι
(Προαιρετικά: 300 γρ. καπνιστό τυρί σε κυβάκια και 4 αβγά χτυπημένα)

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις καθαρίζουμε ριγωτά και τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους. Τις βάζουμε σε σουρωτήρι, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε τις ντομάτες, τις ξεσποριάζουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια ίσα περίπου με τα κομμάτια της μελιτζάνας. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες κομμάτια και τις τρυπάμε σε δυο τρεις μεριές και κάθε σκελίδα σκόρδου στα δύο. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τις μελιτζάνες μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τις βγάζουμε,  προσθέτουμε καινούργιο λάδι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία, ρίχνουμε τις ντομάτες,  μαγειρεύουμε για 5 -6 λεπτά, προσθέτουμε το κύμινο, το δεντρολίβανο και το μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και προσθέτουμε τώρα το τυρί και τα αβγά αν θέλουμε. Αν όχι,  αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μισό φλιτζάνι ωμό ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.  Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 35 εκ. και στρώνουμε τα ¾ των φύλλων λαδώνοντάς τα ανάμεσα. Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση, την ισιώνουμε με το πίσω μέρος ενός βρεγμένου κουταλιού και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας ανάμεσα και ραντίζοντας το τελευταίο με λίγο λάδι και νερό. Χαράζουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και γυρίζουμε το διακόπτη στην κάτω αντίσταση. Ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο προτού την κόψουμε.

Α.Τ.

Ετικέτες:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ