Υψηλός και χαμηλός αιματοκρίτης:Τι σημαίνει για την υγεία μας

Υψηλός και χαμηλός αιματοκρίτης:Τι σημαίνει για την υγεία μας


Αιματοκρίτης είναι το ποσοστό του συνολικού όγκου του αίματος, που αποτελείται από ερυθρά αιμοσφαίρια. Ένα τεστ αιματοκρίτη δείχνει αν έχετε πολύ λίγα ή πάρα πολλά ερυθρά αιμοσφαίρια, ενδείξεις που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα ορισμένων ασθενειών. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια ή ερυθροκύτταρα, μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα σας.

  

 

Ένα τεστ για να προσδιοριστεί ο αιματοκρίτης είναι μέρος μίας γενικής εξέτασης αίματος. Η αναλογία των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε σύγκριση με όλα τα κύτταρα του αίματος μπορεί να βοηθήσει το γιατρό να κάνει διάγνωση μιας ασθένειας ή να παρακολουθήσει την πορεία ανταπόκρισης ενός ασθενούς σε μια θεραπεία.

Ο υψηλός αιματοκρίτης μπορεί να υποδεικνύει:

 

Αφυδάτωση

Μια διαταραχή, όπως η αληθής πολυκυτταραιμία, που προκαλεί το σώμα σας να παράγει υπερβολικά μεγάλο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων

Πνευμονική ή καρδιακή νόσο. Εάν το σώμα έχει χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, θα παράγει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα.

Από την άλλη πλευρά, ένας χαμηλότερος από το φυσιολογικό αιματοκρίτης μπορεί να υποδεικνύει:

  

 

Ανεπαρκής παροχή υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία)

Μεγάλος αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων λόγω κάποιας μακράς διάρκειας ασθένειας, λοίμωξης, λευχαιμίας, λεμφώματος ή άλλων διαταραχών των λευκών αιμοσφαιρίων

Ανεπάρκεια σε βασικές βιταμίνες ή μέταλλα

Πρόσφατη απώλεια αίματος

ΠΗΓΗ: iatropedia

http://www.pronews.gr/ygeia/fysiki-katastasi/620984_ypsilos-kai-hamilos-aimatokritisti-simainei-gia-tin-ygeia-mas

Ετικέτες:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ